Vergroot het geluk in je leven en voel jezelf vrij!

 

 

 


Maar hoe doe je dat? Eerst moet je jezelf de vraag stellen: ben ik bereid mijn leven zelf in handen te nemen en daardoor het gevoel van mijn eigenwaarde niet meer van toeval te laten afhangen maar van inzet en positieve motivatie?

Een positieve levensmotivatie komt niet bij iedereen vanzelfsprekend in ontwikkeling. Veel mensen moeten eerst nog bewust worden dat ze leven in een positie die nog te veel door anderen wordt bepaald en door negatieve suggesties in het slachtofferhoekje worden geduwd. Voor deze mensen is het moeilijk hier doorheen te kijken, laat staan ervan los te komen. Pas als je het mechanisme van systematische vernederingen begrijpt als machtsstructuren die gebaseerd zijn op angst en onwetendheid, dus dat de verdrukkers of plaagouders die hun kinderen vernederen - zelfs tot volwassen leeftijd - dit doen om te voorkomen dat iemand op henzelf kritiek zou kunnen geven, dan doorzie je de illusie waarin veel mensen leven.

Het oude opvoedingssysteem van straffen en belonen heeft heel veel slachtoffers gecreëerd. Slachtoffer ben je zolang je de boodschap als waarheid beschouwt. En ja, zullen sommigen zeggen, maar ik maak veel fouten en ik ben wel lui en ik vergeet veel dingen en dat soort zaken. Wel, dat doen we allemaal, maar niet iedereen vindt zich daardoor slecht of een mislukkeling.  En zeker die ouders of mensen die hun kinderen, vrienden, partners of andere mensen vernederen, doen dit om hun eigen onzekerheid te camoufleren.

Dus als jij voor jezelf dit herkent en doorziet, leg dan de evaluatie van je handelingen niet te vlug in de weegschaal van anderen en zeker niet van mensen waar je al van weet dat ze alles zullen gebruiken om je te kwetsen en op die manier er zelf willen voor zorgen dat ze er superieur uitkomen. Behoud het recht aan jezelf en durf te leren uit ervaringen.

Vergeet vooral niet dat wij mensen heel veel activiteiten doen die vroeger in de natuur niet eens bestonden. Dus als jij daar nog vergissingen in maakt, is dat heel normaal, dat hoort bij het levensproces van de mensheid.

 

Als je in het leven en zijn ervaringen buitengewone kansen ziet om te experimenteren, te genieten en te leren, dan zal het geluk en de vrijheid een natuurlijk iets zijn dat niet vluchtig maar bestendig aanwezig is in alle facetten van de levensreis.

 

Jana Willems.